Treceți la conținutul principal

O vacă stătea capră

E ceea ce mi-a trecut prin gânduri acum. E o propoziţie simplă, cu un subiect, un predicat şi un complement. Cândva ştiam dacă e complement de mod, dacă e direct sau indirect, dacă subiectul propoziţiei este inclus sau subînţeles.

Aceste noţiuni nu mai sunt sigure în mintea mea deşi gramatica ar trebui să fie mai importantă decât filosofia. Devin mai agramat pe zi ce trece dacă stau şi mă gândesc la ce ştiam şi la ce am ajuns să vorbesc dând curs unor gânduri uneori îndemnate de inerţia incertitudinii.

Să facem o analiză filosofică a propoziţiei din titlul acestui articol. Într-un mod simplu, o vacă poate fi un animal sau modul cum am putea caracteriza o persoană din punct de vedere al structurii de personalitate al acesteia sau simplul ei comportament. Dacă ne gândim la o vacă precum la un simplu animal propoziţia devine şi mai filosofică pentru că pun pariu că vacă e un termen pur teoretic pentru majoritatea celor născuţi după 1990. Nu au atins o vacă, nu au muls o vacă şi nu au văzut vreodată în ce poziţie stă o vacă atunci când urinează, atunci când rumegă, sau, din ce poziţie o vacă doarme. Deci ar fi clar “mai” filosofică analiza deoarece vorbim despre un lucru pe care nu îl cunoaştem.

Asta ne duce şi la problema următoare din analiza propoziţiei, dacă subiectul e inclus sau subînţeles. Dacă e vorba de vaca – animal atunci e subînţeles pentru că el nu există în viaţa ta. Dacă e vorba de o extrapolare legată de comportamentul unei persoane sau a personalităţii ei, atunci e inclus în fiecare zi din viaţa ta şi ar fi nedrept să nu fie inclus şi in propoziţie. Totul merge la grămadă. Sau mai bine zis cireadă?

Din subiect nu înțelegem nimic, urmează predicatul.

“Stătea” presupune din punct de vedere fizic că subiectul nostru animal nu îşi modifică distanţa raportat la un punct fix denumit reper. Dacă stătea nefiind în mişcare însă nu înseamnă că şi stătea degeaba. Uite aşa fizica devine neutră pentru unii cititori. Dacă vorbim de subiectul nostru inclus prin subînţelegerea filosofică predicatul devine şi el neutru pentru că o persoană care are ca etichetă fie comportamentul fie trăsăturile de personalitate cuvântul “vacă” nu poate să obţină această etichetă doar stând. Ai fi un om de nimic să etichetezi pe cineva care stă fără a face nimic drept vacă. Ar fi pueril, nedrept şi chiar discriminant.

Complementul “capră” e preferatul meu. Sexual îl regret. De ce zic sexual? Pentru că majoritatea știu capra drept o inventatoare a acestei poziţii sexuale unice ca origine a inventatorului, doar în România, pentru că pe alte părţi ale lumii e asociată altui animal, anume câinelui. Probabil că în alte ţări câinele a fost mai bun prieten omului şi l-a învăţat această poziţie. La noi câinii au rolul de a umbla cu covrigi în coadă.

Ce mai ştii despre o capră? Ce gust are laptele de capră? Dacă nu ai băut în viaţa ta lapte de capră, un lapte extrem de hrănitor şi foarte gras, apropiat celui de bivoliţă, poate ştii ce gust are îngheţata de 1 leu de la McDonalds. E acelaşi gust. Doar că e natural.

Tot despre complement putem spune că nu poate fi asociat unei vaci dacă vorbim de animal. Dacă e vorba de o persoană atunci de ce am scris că stătea capră? Cum stau caprele? Diferă de vaci atunci când când urinează, când rumegă, sau poziţia în care o capră doarme? Complementul oricum nu poate fi asociat subiectului deci scăpăm de analiza lui.

De ce e mai amuzant să spui “o vacă stătea capră” decât “o capră stătea vacă”?

Eu stau acum.

Comentarii

Postări populare

Unitatea de măsură a amintirilor

Cineva m-a întrebat acum câteva clipe: ”Oare dorul se măsoară în gânduri?...” Am răspuns: ”Cred că dorul se măsoară în amintiri. Fără să le ai cu cineva nu îi poți duce dorul...” Am rămas însă cu un gând ce a șezut cuminte, ce și-a așteptat rândul și care apoi s-a ridicat și, precum un bătrân împăcat cu zilele, a venit spre mine, m-a privit cu ochi senini și și-a pus în fața mea dorința de a ști... ”De ce emoțiile se păstrează în amintiri?” De cele mai multe ori amintirile sunt despre oameni, despre ceea ce am simțim când eram lângă ei, despre locurile unde acei oameni ne-au făcut să creștem, fără să știm. Fiecare amintire este probabil o bornă kilometrică ce marchează clipa în care urma să învățăm în viitor o nouă lecție , acel semn de carte care ne face să înțelegem de ce s-a întâmplat trecutul și unde și cum am mers ca indivizi mai departe prin viață. Nu pot să nu mă gândesc la nici o amintire fără să nu mă gândesc la ce am ajuns și, cum prin ele, o viață, a mea, poat...

Un titlu pentru un artist

De cele mai multe ori am scris în atâtea cuvinte întortocheate încât mi-am pierdut capacitatea de a scrie și gândi simplu și poate obiectiv. Mi-au plăcut atât de multe amestecurile de cuvinte pompoase și mi-au folosit atât de mult pentru a deruta ”prada” încât acum, când am nevoie să redescopăr modul simplu mă pierd iar în mine. Mi-a fost re-prezentat un stil nou de a fi ce acum, privind în urmă zace la zece ani în urma mea. Atunci mi-a adus ce am avut mai bun în viață dar urmându-l am ajuns să îmi permit prea multe, prea multă masculinitate, prea multe standarde înalte și le-am ales pierzând o bucată mare de inimă. Acum sunt cel mai probabil la finalul a ce ar fi trebuit sa fie durată și din respectul ce l-a câștigat, pentru faptul că deși rămân singur pe drumul emoțiilor în doi mi-a deschis ușa asumărilor, pentru ca le-a regăsit în mine și le voi urma de acum. Voi încerca să scriu propoziții scurte, simple care sper să ofere măcar strângerea de mână practică, bărbătească. Sunt c...

Nebun de alb, regina neagra pentru vesnicie

Acum sunt mai pustiu ca totdeauna De cand ma simt tot mai bogat de tine Si-mi stau pe tample soarele si luna Acum mi-e cel mai rau si cel mai bine... Si uite n-are cine sa ne-ajute Abia-si mai tine lumea ale sale Si-ntr-un perete alb de muze mute Nebunii negri cauta o cale... Si te iubesc cu mila si cu groaza Tot ce-i al tau mi se cuvine mie Ca un nebun de alb ce captureaza Regina neagra pentru o vesnicie... Prin gari descreierate accidente Marfare triste vin in miezul verii Iar eu sunt plin de gesturi imprudente Ca sa te apropii si ca sa te sperii... Jur imprejur privelisti aberante Copii fragili ducand parinti in spate Batrani cu sanii gri de os pe pante Si albastrosi venind spre zari uscate... Si te iubesc cu mila si cu groaza Tot ce-i al tau mi se cuvine mie Ca un nebun de alb ce captureaza Regina neagra pentru o vesnicie... Mi-e dor de tine si iti caut chipul In fiecare margine a firii In podul palmei daca iau nisipul Simt un inel jucandu-se de-a mirii... I-aud prin batalii...