Treceți la conținutul principal

Lacrimile unui pescăruş

Tears_Of_A_Dragon_by_Souvenirs

Suntem întocmai precum pământul pe care creştem. Peste trei sferturi creaţi din apă, pe o planetă acoperită de apă pe o suprafaţă de mai bine de alte trei sferturi.

Suntem nici prea departe de Soare, nici prea aproape de el, numai bine pentru a putea avea viaţă în această casă unde toţi avem loc. Precum ea, suntem nici prea departe de Bine şi nici prea aproape de Rău, la o distanţă numai bună să putem avea conştiinţa acestei balanţe.

Suntem o mare de oameni şi cu toate acestea suntem surprinşi de propriile valuri care ating, uneori precum o îmbrăţişare, pe cei din jur, alteori, de năvala cu care distrugem tot ce ne stă în cale.

Suntem o mare, însă, uneori, ne uităm pescăruşii. Ei sunt vocile ce completează vocea noastră, ei sunt cei ce ne arată că ne apropiem de un mal. Ei ne sunt cei ce ne alină şi mângâie cu aripile lor oglinda de apă şi tot ei ne arată ca deşi suntem o mare plină de mistere se poate pluti pe noi în siguranţă şi că putem ocroti. Ei sunt conştiinţa noastră curată.

În marea ce suntem ascundem creaturi minunate, balene albastre ce se ridică din valurile ce le salută în dansul lor greoi, le sărută sau se joacă cu ele, mulţumindu-le că sunt acolo să le amintească de cerul a căror culoare o poartă.

Aceste balene sunt amintiri ale noastre, amintiri ce pot trăi în sinea noastră şi care revin la suprafaţă să ne aducă memorii a ceea ce am fost, am avut, a oamenilor ce nu mai sunt lângă noi dar care ne-au îmbrăţişat sau ne-au spus “noapte bună” şi, astfel, să ne aducă puterea să trecem peste clipele când, pe oglinda mării ce suntem, se reflectă un cer mohorât.

De dragul unor bani le ucidem cu harpoane ce le străpung inima şi trupul ce poartă poate în el un alt trup ce aştepta poate să se nască. Ucidem amintirile ce le avem cu superficialitatea sau grijile prefăcute pentru a atrage atenţia altora, inutil totuşi. Ucidem amintirile ce le avem şi altele nu se mai pot naşte pentru că nu mai ai echilibrul ce poate crea din “nimic” un “ceva cald”. Probabil, amintirile tale din ultima vreme sunt legate de locuri de muncă, prietenii întreţinute la telefon sau aglomerări într-un mall. Nu mai ai balene albastre în tine care să se joace cu tine, nu mai ai amintiri despre tine, la vârsta ta de acum, despre cum mergi desculţ prin iarba cea verde, prin rouă sau, cum e a picta pe hârtie, omătul.

Singurele valuri ce vom mai putea să le ducem spre maluri nu vor mai fi create de balene albastre, nici de bătăile de inimă ale peştişorilor coloraţi ce sunt zâmbetele tale de copil, ci doar de unduirile crescânde, în cercuri, create de lacrimile unui pescăruş ce strigă la tine încercând să nu te lase să devii o mare moartă.

Eşti precum planeta pe care trăieşti. Doar că uiţi asta şi în lumea ta polii se schimbă, se schimbă josul cu susul şi tot ce mai faci e să te temi de premoniţii ale unei apocalipse ce vine doar dacă te uiţi pe tine însuţi.

Lacrimile unui pescăruş sunt dulci dar şi ele cad grele din inima lui. Ştii, acum îţi aminteşti să trăieşti… Ce frumoasă e această balenă albastră din tine, ce valuri curate îţi luminează zâmbetul minunat… Păstrează asta!

Comentarii

Clo a spus…
foarte frumoase vorbe...
m-au atins... si nu se intampla des asta!
felicitari...
Butterfly a spus…
tu iti dai seama cat de frumos scrii?
ma intreb cum esti in realitate...
iti cer permisiunea sa te trec in blogroll-ul meu :)
Rafael a spus…
foarte frumos....
denisia a spus…
Multă sensibilitate şi armonie în trăirile tale.
Mihai a spus…
Superb. "Lacrimile unui pescăruş" e o sintagmă care o să-mi rămână în memorie.

Postări populare

Unitatea de măsură a amintirilor

Cineva m-a întrebat acum câteva clipe: ”Oare dorul se măsoară în gânduri?...” Am răspuns: ”Cred că dorul se măsoară în amintiri. Fără să le ai cu cineva nu îi poți duce dorul...” Am rămas însă cu un gând ce a șezut cuminte, ce și-a așteptat rândul și care apoi s-a ridicat și, precum un bătrân împăcat cu zilele, a venit spre mine, m-a privit cu ochi senini și și-a pus în fața mea dorința de a ști... ”De ce emoțiile se păstrează în amintiri?” De cele mai multe ori amintirile sunt despre oameni, despre ceea ce am simțim când eram lângă ei, despre locurile unde acei oameni ne-au făcut să creștem, fără să știm. Fiecare amintire este probabil o bornă kilometrică ce marchează clipa în care urma să învățăm în viitor o nouă lecție , acel semn de carte care ne face să înțelegem de ce s-a întâmplat trecutul și unde și cum am mers ca indivizi mai departe prin viață. Nu pot să nu mă gândesc la nici o amintire fără să nu mă gândesc la ce am ajuns și, cum prin ele, o viață, a mea, poat...

Un titlu pentru un artist

De cele mai multe ori am scris în atâtea cuvinte întortocheate încât mi-am pierdut capacitatea de a scrie și gândi simplu și poate obiectiv. Mi-au plăcut atât de multe amestecurile de cuvinte pompoase și mi-au folosit atât de mult pentru a deruta ”prada” încât acum, când am nevoie să redescopăr modul simplu mă pierd iar în mine. Mi-a fost re-prezentat un stil nou de a fi ce acum, privind în urmă zace la zece ani în urma mea. Atunci mi-a adus ce am avut mai bun în viață dar urmându-l am ajuns să îmi permit prea multe, prea multă masculinitate, prea multe standarde înalte și le-am ales pierzând o bucată mare de inimă. Acum sunt cel mai probabil la finalul a ce ar fi trebuit sa fie durată și din respectul ce l-a câștigat, pentru faptul că deși rămân singur pe drumul emoțiilor în doi mi-a deschis ușa asumărilor, pentru ca le-a regăsit în mine și le voi urma de acum. Voi încerca să scriu propoziții scurte, simple care sper să ofere măcar strângerea de mână practică, bărbătească. Sunt c...

A începe să scrii din tine

A scrie este ușor dacă înțelegi că a scrie este greu. A scrie înseamnă a culege rândurile din mintea ta, cuvintele ce curg între minte și inimă. între timpul de când se nasc și clipa când nu le lăsăm să treacă și să fie uitate fără să fi fost oferite. A scrie înseamnă să începi să vorbești. A scrie înseamnă să începi să vorbești cu tine, despre tine, despre ce știi despre tine raportat la lumea și viața ta ce ai trăit-o până în clipa când așterni o bucată din cine ești pe hârtie. A scrie este o mână dusă la buze, o mână ce o poți folosi precum un căuș, să amplifice sunetele, ca atunci când strigi după cineva, ca o mână ce duce zahăr pe niște buze ce au simțit amarul sau precum un deget ce poate opri o vorbă urâtă să iasă, o vorbă ce poate e apoi regretată. A scrie este un pas făcut de noi, de mână cu noi pe o parte și cu lumea întreagă de alta. A scrie înseamnă a așeza primul rând. Primul rând este precum o mână așezată pe clanța unei u...