Treceți la conținutul principal

Trecem pe langa diferite lucruri...

In Ajunul Craciunului 1952 eram in lagarul de munca Poarta Alba, in brigada de incarcare H3.

Eram in ziua de 20 noiembrie 1952. Lucram in schimbul II-incarcare. Am plecat la lucru la ora 13, pe un timp noros dar linistit. Insa in atmosfera se simtea ceva sinistru, ceva ce prevestea a rau. Am lucrat toata dupamasa la incarcat vagoane cu pamant din fundul canalului. Fiecare cazma de pamant cantarea 25-30 kg si fiind mai jos decat nivelul liniei de cale ferata trebuia sa depunem un efort deosebit pentru a-l arunca sus in vagon.

Seara, pe la ora 20, a inceput un vant, ca din senin, deodata, cu viteza foarte mare. Totodata a inceput si ninsoarea. S-a transformat in cateva clipe intr-o vifornita cum nu am mai trait niciodata. In Canal eram mai protejati dar cand ne-a venit schimbul, la ora 22, si am plecat spre lagar, am trait clipe de groaza.

La o asemenea bariera, in seara de care aminteam, cand veneam pe o vifornita cu zapada si un vant de te dobora, noi mergeam tinandu-ne de maini si cat mai stransi unul in altul. Si cordonul de soldati ajunsese lipit de noi, caci altfel ii lua vantul si nici nu stiau pe unde sa mearga.

In acest vacarm, facut de vijelia cu zapada care te orbea, deodata am auzit un zgomot de metale si roti, si foarte multe tipete. Speriati, ne-am oprit locului, ne-am asezat jos, iar seful garzii si brigadierul s-au dus ceva mai in fata spre locul de unde veneau tipetele pentru a vedea ce este.

Brigada din fata noastra, la cca 100 metri, a fost prinsa in plin de o garnitura de tren. Era o trecere de cale ferata nepazita si cum nu se vedea si auzea nimic nici la doi metri de tine, oamenii nu au observat ca vine trenul si acesta a trecut prin mijlocul brigazii, omorand pe loc 12 oameni si ranind pe mai multi. S-a oprit si trenul dar nici mecanicii nu erau de vina, caci trenul era prevazut cu lumini dar datorita timpului nefavorabil nu se vedea nimic. Au venit de la Colonie cateva camioane si au dus mortii si ranitii la dispensar. Noi, cand am trecut pe acolo, a trebuit sa ocolim pe alaturi de drum; erau numai carne si zdrente si vaite ale celor raniti. Printre morti au fost si doi militari in termen care faceau parte din paza brigazii. Ne-am cutremurat si parca ne-a taiat picioarele cand am trecut pe acolo. Mai cu seama ne gandeam ca, daca se intampla cu 2-3 minute mai tarziu, eram noi ce zdrobiti de tren.

Nu se comunica nimic in Colonie despre astfel de cazuri. A doua zi au ingropat cadavrele detinutilor in cimitirul Coloniei, afara, langa gardul de sarma, si pe cei doi militari i-au trimis acasa pentru inmormantare. Ce bucurie si pentru familiile acelea! De cate ori treceam prin locul acela ne faceam cruce si spuneam o rugaciune pentru sufletele celor rapusi acolo cu brutalitate. Si atunci si acum voi spune mereu cu smerenie: “Dumnezeu sa ii ierte!”

Comentarii

Postări populare

Unitatea de măsură a amintirilor

Cineva m-a întrebat acum câteva clipe: ”Oare dorul se măsoară în gânduri?...” Am răspuns: ”Cred că dorul se măsoară în amintiri. Fără să le ai cu cineva nu îi poți duce dorul...” Am rămas însă cu un gând ce a șezut cuminte, ce și-a așteptat rândul și care apoi s-a ridicat și, precum un bătrân împăcat cu zilele, a venit spre mine, m-a privit cu ochi senini și și-a pus în fața mea dorința de a ști... ”De ce emoțiile se păstrează în amintiri?” De cele mai multe ori amintirile sunt despre oameni, despre ceea ce am simțim când eram lângă ei, despre locurile unde acei oameni ne-au făcut să creștem, fără să știm. Fiecare amintire este probabil o bornă kilometrică ce marchează clipa în care urma să învățăm în viitor o nouă lecție , acel semn de carte care ne face să înțelegem de ce s-a întâmplat trecutul și unde și cum am mers ca indivizi mai departe prin viață. Nu pot să nu mă gândesc la nici o amintire fără să nu mă gândesc la ce am ajuns și, cum prin ele, o viață, a mea, poat...

Un titlu pentru un artist

De cele mai multe ori am scris în atâtea cuvinte întortocheate încât mi-am pierdut capacitatea de a scrie și gândi simplu și poate obiectiv. Mi-au plăcut atât de multe amestecurile de cuvinte pompoase și mi-au folosit atât de mult pentru a deruta ”prada” încât acum, când am nevoie să redescopăr modul simplu mă pierd iar în mine. Mi-a fost re-prezentat un stil nou de a fi ce acum, privind în urmă zace la zece ani în urma mea. Atunci mi-a adus ce am avut mai bun în viață dar urmându-l am ajuns să îmi permit prea multe, prea multă masculinitate, prea multe standarde înalte și le-am ales pierzând o bucată mare de inimă. Acum sunt cel mai probabil la finalul a ce ar fi trebuit sa fie durată și din respectul ce l-a câștigat, pentru faptul că deși rămân singur pe drumul emoțiilor în doi mi-a deschis ușa asumărilor, pentru ca le-a regăsit în mine și le voi urma de acum. Voi încerca să scriu propoziții scurte, simple care sper să ofere măcar strângerea de mână practică, bărbătească. Sunt c...

A începe să scrii din tine

A scrie este ușor dacă înțelegi că a scrie este greu. A scrie înseamnă a culege rândurile din mintea ta, cuvintele ce curg între minte și inimă. între timpul de când se nasc și clipa când nu le lăsăm să treacă și să fie uitate fără să fi fost oferite. A scrie înseamnă să începi să vorbești. A scrie înseamnă să începi să vorbești cu tine, despre tine, despre ce știi despre tine raportat la lumea și viața ta ce ai trăit-o până în clipa când așterni o bucată din cine ești pe hârtie. A scrie este o mână dusă la buze, o mână ce o poți folosi precum un căuș, să amplifice sunetele, ca atunci când strigi după cineva, ca o mână ce duce zahăr pe niște buze ce au simțit amarul sau precum un deget ce poate opri o vorbă urâtă să iasă, o vorbă ce poate e apoi regretată. A scrie este un pas făcut de noi, de mână cu noi pe o parte și cu lumea întreagă de alta. A scrie înseamnă a așeza primul rând. Primul rând este precum o mână așezată pe clanța unei u...