Treceți la conținutul principal

Afi sau a nu fi

 Nu, nu e o greșeală. Am scris Afi intenționat, Afi, deja celebru Mall, pe numele lui real, cu nume de palat cu tot.

Palat într-o împărăție a timpului pierdut printre culoare și culori, printre arome de mâncăruri și mirosuri ale claselor sociale ce se înghesuie spre o mai dinamică, modernă viață socială.

Nu sunt ipocrit, am fost și voi mai fi ”la Mall” și știu cum uneori e ceea ce trebuie să facem pentru a merge mai departe, orice ar însemna asta. Vreau să vorbesc însă despre risipă.

Risipă e un cuvânt cu care am fost pus față în față în timp ce băteam la uși acum ceva zile, ”cerșind” donații pentru oamenii din Sudanul de Sud, peste 300 de mii de oameni, da, 300.000, ce zilnic beau apă precum animalele, cu capul scufundat în răul Nil, cunoscut de noi pentru misterele faraonilor și nu pentru toaleta publică a egiptenilor de azi.
Oameni goniți din casă, de război, adunați în tabere de refugiați, beau apă din acest rău, zilnic.


Mâncarea lor? Ghiciți. Nu Shaorma, nu McDonads, KFC, salate bio sau alte mofturele ce le savurăm pe lângă ciorba de la mama. Nu. Ați auzit de mâncare terapeutică?

E o pastă de alune cu ceva banane cu gust și de pastile căci e aruncat acolo un amestec de 42 de minerale și vitamine pentru a oferi organismului ce e nevoie să supraviețuiască. Nu să trăiască bine. Să supraviețuiască.


Vorbeam despre risipă.
Am dat la una din acele uși unde am bătut pentru donații pentru apă curată și mâncare pentru acești 300.000 de oameni de un soldat. Irlandez. Bucătar în armată. Mesajul lui a fost simplu:

M-am întors recent din Chad (țară vecină cu Sudanul de Sud) unde am fost trimis cu forțele armatei pentru a ajuta organizații de caritate să intre în Sudan fără a fi împușcați de rebeli pentru ca oamenii aceștia să fie ajutați. În fiecare zi, seara, după ce toți soldații au terminat masa, resturile le adunam și le dădeam acestor oameni care băteau pentru aceste resturi.

Pe românește, oameni dispuși să mănânce lături.

Ce vreau de la tine? În următoarele zile, până pe 29 mai, vreau să pui un leu deoparte din ceea ce ai în buzunar și dispus să cheltui pe fast-food, suc, bere, ceai, ciocolată sau ceva ce nu ai neapărată nevoie.
1 leu înseamnă 40 de litri de apă curată în Sudan. Pe 29 mai am să îți cer acel 1 leu, 2,3,4 lei ce ai reușit să îi pui deoparte pentru a cumpăra împreună această apă curată pentru o familie acolo.

Ce valoare dai vieții?

AFI sau a nu fi? Aceasta e întrebarea.

Un articol de Denis Ciumbargi

Comentarii

Postări populare

Unitatea de măsură a amintirilor

Cineva m-a întrebat acum câteva clipe: ”Oare dorul se măsoară în gânduri?...” Am răspuns: ”Cred că dorul se măsoară în amintiri. Fără să le ai cu cineva nu îi poți duce dorul...” Am rămas însă cu un gând ce a șezut cuminte, ce și-a așteptat rândul și care apoi s-a ridicat și, precum un bătrân împăcat cu zilele, a venit spre mine, m-a privit cu ochi senini și și-a pus în fața mea dorința de a ști... ”De ce emoțiile se păstrează în amintiri?” De cele mai multe ori amintirile sunt despre oameni, despre ceea ce am simțim când eram lângă ei, despre locurile unde acei oameni ne-au făcut să creștem, fără să știm. Fiecare amintire este probabil o bornă kilometrică ce marchează clipa în care urma să învățăm în viitor o nouă lecție , acel semn de carte care ne face să înțelegem de ce s-a întâmplat trecutul și unde și cum am mers ca indivizi mai departe prin viață. Nu pot să nu mă gândesc la nici o amintire fără să nu mă gândesc la ce am ajuns și, cum prin ele, o viață, a mea, poat...

Un titlu pentru un artist

De cele mai multe ori am scris în atâtea cuvinte întortocheate încât mi-am pierdut capacitatea de a scrie și gândi simplu și poate obiectiv. Mi-au plăcut atât de multe amestecurile de cuvinte pompoase și mi-au folosit atât de mult pentru a deruta ”prada” încât acum, când am nevoie să redescopăr modul simplu mă pierd iar în mine. Mi-a fost re-prezentat un stil nou de a fi ce acum, privind în urmă zace la zece ani în urma mea. Atunci mi-a adus ce am avut mai bun în viață dar urmându-l am ajuns să îmi permit prea multe, prea multă masculinitate, prea multe standarde înalte și le-am ales pierzând o bucată mare de inimă. Acum sunt cel mai probabil la finalul a ce ar fi trebuit sa fie durată și din respectul ce l-a câștigat, pentru faptul că deși rămân singur pe drumul emoțiilor în doi mi-a deschis ușa asumărilor, pentru ca le-a regăsit în mine și le voi urma de acum. Voi încerca să scriu propoziții scurte, simple care sper să ofere măcar strângerea de mână practică, bărbătească. Sunt c...

A începe să scrii din tine

A scrie este ușor dacă înțelegi că a scrie este greu. A scrie înseamnă a culege rândurile din mintea ta, cuvintele ce curg între minte și inimă. între timpul de când se nasc și clipa când nu le lăsăm să treacă și să fie uitate fără să fi fost oferite. A scrie înseamnă să începi să vorbești. A scrie înseamnă să începi să vorbești cu tine, despre tine, despre ce știi despre tine raportat la lumea și viața ta ce ai trăit-o până în clipa când așterni o bucată din cine ești pe hârtie. A scrie este o mână dusă la buze, o mână ce o poți folosi precum un căuș, să amplifice sunetele, ca atunci când strigi după cineva, ca o mână ce duce zahăr pe niște buze ce au simțit amarul sau precum un deget ce poate opri o vorbă urâtă să iasă, o vorbă ce poate e apoi regretată. A scrie este un pas făcut de noi, de mână cu noi pe o parte și cu lumea întreagă de alta. A scrie înseamnă a așeza primul rând. Primul rând este precum o mână așezată pe clanța unei u...